Wat maakt ons anders?

Wij hebben ons toegewijd op relaties. Ook al zou je alleen willen komen. Dan begint ons werk al. Wij gaan er namelijk van uit dat de belangrijkste relatie die met jezelf is. Onze toewijding betekent specialisatie en ervaring over de volle breedte van het begrip relaties. Al onze werkzaamheden en activiteiten zijn gericht op relaties. Wij proberen door voortdurende bijscholing zowel in de diepte als in de breedte op dit gebied in onze service het beste te bieden. Of het nu gaat over de relatie met je partner, je ouders, broers en/of zusters, of over die op het werk, in vriendschappen of met kinderen. 

Relaties zijn altijd en overal. Het is voor meer dan 90% van de mensen de vitamine R die mensen gelukkig maakt. De belangrijkste factor daarvoor is tijd en aandacht. Hoeveel je ook van elkaar houdt, zonder deze noodzakelijke ingrediënten wordt de vitamine R niet opgenomen. Tegelijkertijd weten we uit onderzoek (2002) dat in Amerika een gemiddeld stel met opgroeiende kinderen slechts 10 minuten ‘echte tijd’ voor elkaar heeft. Die statistieken zijn we nu ook in Nederland aan het bereiken! Dit gevoegd bij het feit dat we in de praktijk zien dat mensen neigen ‘te laat’ te komen geeft aan dat we met een structureel probleem te maken hebben.

Een van de belangrijkste dingen die wij kunnen doen als relatiecoach is ervoor zorgen dat je weet wie je bent en op basis daarvan gaat ondervinden welke setting voor jouw belangrijk is om ‘echte aandacht’ van de ander te kunnen ontvangen en aan de ander te geven. We weten dat dit voor dertigers en veertigers met opgroeiende kinderen en twee banen vaak een bijna onmogelijke taak is. We zien echter ook dat er op fundamenteel niveau vaak niet zoveel aan de hand is, maar dat er sprake is van te weinig tijd, teveel stress. Praktisch als we zijn, zullen we aan stellen die zich hierin herkennen, adviseren om kort maar snel te komen.

Om je een idee te geven, wat wij daarin concreet doen, hieronder enkele "specialisaties":

Hechting

We zijn gespecialiseerd in het bepalen van hechtingspatronen en het je helpen ontwikkelen van een onzeker hechtingspatroon naar een "zekere hechting". In heel veel relaties spelen hechtingspatronen - die hebben ‘geërfd’ vanuit onze jeugd - een fundamentele rol. Ze kunnen een positief effect hebben, maar kunnen ook een negatief effect hebben als deze hechtingspatronen enorm van elkaar verschillen. Vaak ben je je er niet van bewust dat de oorzaak van een relatieprobleem gevonden kan worden in een hechtingspatroon. Je kan dan bezig blijven je partner op een voor jouw voor de hand liggende manier te benaderen terwijl dit dus niet zal gaan werken.

Mensen die telkens in relaties terugkomende problemen hebben of een ‘verkeerde’ partner tegen lijken te komen, maar ook vreemdgaan (1/3 van de mannen en vrouwen in een relatie gaat vreemd) kunnen vaak "last hebben" van een onzekere hechting. Het goede nieuws van een hechtingsonderzoek is niet alleen dat we het hechtingspatroon kunnen analyseren, maar dat we veel meer mensen op fundamentele wijze kunnen begeleiden naar een goede relatie. Door een assessment kun je erachter komen wat jouw individuele hechtingspatroon is, of die van jullie beide. Vervolgens is er voor elk hechtingspatroon een specifieke aanpak. The Lab of Love is sinds het voorjaar van 2013 gecertificeerd in het toepassen van een wetenschappelij gevalideerde vorm van hechtingsonderzoek. Hierdoor kunnen we relaties nog beter begeleiden naar een hechtingspatroon waarin beide partners meer ruimte krijgen voor nieuw en zeker gedrag.

Goed ouderschap

Naast liefdesrelaties beiden we ook andere diensten aan waar hechting een heel belangrijke rol speelt. We begeleiden bijvoorbeeld ‘verse’ ouders naar een hechtingspatroon die hen in staat stelt hun kinderen op een goede manier te kunnen laten hechten ("good parenting"). Onderzoek heeft uitgewezen dat een hechtingspatroon van ouder op kind wordt overgedragen. Een onzeker patroon van 1 of van beide ouders kan "doorbroken" worden zodat deze niet - onbeuwst - wordt overgedragen op het kind. Samengestelde gezinnen kunnen ook bij ons terecht.

Therapievorm bepalen door middel van je hechtingspatroon

Veel relatietherapeuten-en coaches werken met de populaire 'kortdurende cognitieve gedragstherapie' of de inmiddels ook bekende ‘EFT-aanpak.’ EFT (Emotionally Focused Therapy) baseert zich ook op hechtingspatronen, alleen dan in generieke zin. Het gaat er vanuit dat hechting een zeer essentieel aspect is in relaties. EFT doet geen wetenschappelijk gevalideerde assessment van jouw hechtingspatroon. Overweeg je EFT te gaan doen voor je relatie dan is het van belang dat je weet wat je hechtingspatroon is. Via onze aanpak kunnen we met zekerheid stellen hoe jullie gehecht zijn en of EFT (of cognitieve therapie) als methode voor jullie kan gaan werken. De uitslag van het assessment zal in ieder geval antwoord geven op de vraag welke therapievorm het beste bij je past.

Seksuele vraagstukken

Regelmatig worden ‘seksuele vraagstukken’ enorme barrières in een relatie. Van een lastig onderwerp wordt het een onbespreekbaar onderwerp. Mensen gaan twijfelen aan zichzelf of aan de ander. Het wordt van kwaad tot erger. We zorgen voor een veilige omgeving om meer kennis te krijgen van wat er precies gebeurt zodat we vervolgens emotionele, communicatieve of fysieke handvatten kunnen leveren om de problemen op te lossen. Mochten er fysieke oorzaken zijn (in de minderheid van de gevallen) dan is het goed te weten dat wij met een aantal artsen samenwerken die gespecialiseerd zijn op dit vlak.

Stress of burnout

Druk in een relatie (werk, (schoon)ouders, kinderen etc.) kan het onmogelijk maken om progressie te boeken in een relatie. Hoewel druk van werk, kleine kinderen en vermoeidheid zeker kunnen zorgen voor stress in een relatie, is het afhankelijk van hoe je in elkaar zit of een situatie van kortdurende druk oplosbaar is. Of het een symptoom of een oorzaak is kunnen we pas bepalen als we ook de druk, die ervaren wordt in de relatie, meten. Door onze ervaring met stress en burn-out in een relatie, komen we soms tot een begeleide retraiteperiode voor beiden, om het mogelijk te maken weer op een ‘gezonde’ manier naar de situatie, elkaar en jezelf te kunnen kijken.

Onze coaches/therapeuten

Als laatste punt willen we iets vertellen over onze coaches en therapeuten. Alle mensen die bij ons werken, hebben zelf een assessment ondergaan en weten of zij zelf in staat zijn om een hoog succespercentage te halen met een bepaalde therapie, omdat het wel/niet aansluit bij hun eigen kwaliteiten en/of hechtingspatroon. The Lab of Love heeft een intensieve interne opleiding ontwikkeld om de coach/therapeut te begeleiden zodat hij of zij met iedereen kan werken zonder verleid te worden door eigen patronen, voorkeuren, labels etc. Alle coaches moeten uiteindelijk met een breed scala aan methodieken kunnen werken om voor de Lab of Love inzetbaar te kunnen zijn. Mocht je zelf coach of therapeut zijn en dit lezen en interesse hebben in onze methodiek neem dan gerust contact met ons op.